Što su to ftalati? PLASTIKA kao SASTOJAK U KOZMETICI 😞

Kemijska struktura ftalata

ŠTO SU FTALATI?

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Riječ je o hlapljivim tekućinama koje se dodaju plastici polimera pa su poznati kao plastifikatori ili omekšivači.

GDJE IH NALAZIMO?

Ne koriste se sami, već su uvijek uključeni u konačni proizvod (PVC) i čine osnovnu komponentu svih plastičnih ambalaža. Polimer polivinil klorid (PVC) bez dodatka omekšivača bio bi vrlo težak i krhak i praktički beskoristan za tehničke primjene.

Ftalati se upotrebljavaju u građevinskim materijalima, ljepilima, pesticidima, tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dječjim igračkama (!), medicinskim uređajima, ambalaži… Mnogi od nas ulje za pripremu jela kupuju i čuvaju u plastičnim bocama, jedemo maslac, margarin, sirne namaze iz plastičnih posudica i ne pada nam na pamet da usput u organizam unosimo i neke strane tvari koje se “otapaju iz plastike”. Mnogi rabe kreme i ostale kozmetičke preparate ne razmišljajući o njihovu sastavu, itd., itd…

Ftalati se posebno brzo oslobađaju iz plastičnih boca u kojima se nalaze mineralna voda i gazirana pića.

Problem su i igračke za djecu, posebno one od tzv. mekane plastike, a koju mlađa djeca znaju kidati zubima i grickati.

Također, korištenje dječjih losiona za tijelo, dječjih pudera i dječjih šampona dovedeno je u vezu s povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece. Ta je veza najčešća kod male djece. Rezultati istraživanja pokazuju da dermalna izloženost može znatno pridonijeti zasićenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji.

Skupina ftalatnih spojeva često se koristi kao jeftin kemijski sastojak u različitim potrepštinama.

Našli su preširoku primjenu, vrlo neoprezno uvedeni, opet bez toksikoloških testova u: tvarima za geliranje, stabilizatorima, emulgatorima, ljepilima, ali nažalost i u kozmetici, deterdžentima, medicinskoj opremi (npr. vrećice i boce s fiziološkom otopinom, krvlju, kateterima, cjevčicama), glinamolu, voskovima, bojama, tintama za printere, kišnim kabanicama, parfemima, maskarama, lakovima za nokte, tekućim sapunima, lakovima za kosu, otapalima za komarce…, a nažalost i u dječjoj kozmetici, puderima za bebe, šamponima za kupanje i kosu…

Neodgovornost pošasti upotrebe ftalata zastrašuje. Primjerice, upotrebljavaju se za ‘lakiranje’ tableta u farmaceutskoj industriji da bi imali ljepši sjaj!!! Pritom ugrožavaju zdravlje ljudi, među njima djece i trudnica.

Izloženost ftalatima moguća je i ukoliko koristite parfimirane sprejeve, osvježivače zraka ili parfeme na kojima nije naznačeno da ne sadrže ftalate – jer se ovi spojevi često koriste kao stabilizirajući agensi.

Možda će Vam razmjere problema dočarati stari podatak da je proizvodnja ftalata 2004. premašila 350.000 tona: tada je već 60 posto proizvoda sadržavalo ftalate, do danas je ta brojka samo narasla!

Što su molekule radikala na krajevima estera manje, kao što je slučaj, na primjer, s metilom i etilom, to će njihova hlapivost biti jača, pa ćete te ftalate i ne znajući udisati… Upravo ih zbog toga svojstva upotrebljava industrija parfema i mirisa.

KAKO SE OČITUJE ŠTETNOST FTALATA?

Nova istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na cijeli okoliš.

– Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, što uzrokuje sve veću feminiziranost muškog roda.

– Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost muške populacije. Ova su saznanja rezultat eksperimenata znanstvenika na laboratorijskim miševa u laboratorijima diljem svijeta.

– Najnovija studija američkih naučnika sa sveučilišta University of Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju način funkcioniranja mozga u dječaka. Rezultati studije objavljeni su u medicinskom časopisu International Journal of Andrology, pridonijevši tako rastućem broju dokaza o njihovoj škodljivosti.

– Znanstvena istraživanja pokazala su kako izlaganje budućih majki muške djece ftalatima može uzrokovati blokadu sinteze muških hormona tijekom trudnoće. To pak može rezultirati razvojnim abnormalnostima u dječaka, pa čak i sterilnošću odraslih muškaraca. Povezanost s ftalatima utvrđena je kad je kod majki čija su muška djeca imala reproduktivne abnormalnosti utvrđena visoka razina ftalata u krvi.

– Osim dokazanog štetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istraživanja pokazala su i da ftalati mogu oštetiti pluća, bubrege i jetra.

– Respiratorni poremećaji (poput astme), kao i karcinom jetara i bubrega, povezani su s izloženošću ftalatima.

Kod žena u reproduktivnoj dobi detektirana je najviša koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih muškaraca i žena. To upućuje na povezanost učestalog korištenja preparata za kozmetiku koji sadrže ftalate, što je još jedan dobar razlog za razmatranje korištenja prirodne kozmetike bez ftalata.

OZNAKE KOJE UKAZUJU NA PRISUTNOST FTALATA U PROIZVODIMA

Dobro bi bilo da si prepišete ove kratice i provjeravate deklaracije proizvoda koje kupujete. Evo najštetnijih:

DEHP – dietil heksil ftalat – u PVC-u, najrašireniji jer je najjeftiniji

DIDP di decil ftalat

DINP di nonil ftalat

BzBP benzil butil ftalat, u pjenušavom PVC-u za podne obloge

DMP dimetil ftalat, industrija mirisa

DEP dietil ftalat, isto kao prethodni, zahvaljujući hlapivosti prodire u tijelo inhalacijom, ali i preko kože.

Kanadska studija iz 90-tih godina prošlog stoljeća pokazala je da je izloženost ftalatima veća u djece nego u odraslih. Tako je DNEVNA IZLOŽENOST djece DEHP-u, dietil heksil ftalatu, onom za

plastificiranje PVC-a, iznosila:

dojenčad:  9 mikrograma/ kg težine /danu
djeca:    14    “           /        “      /   “
odrasli:   6    “           /        “      /    “

Nažalost, ti su ftalati ušli u dojenački i dječji organizam većim dijelom upotrebom dječje kozmetike!
Roditelji, razmislite o tome…

Dojenčad je najugroženija zbog otežanog izlučivanja ftalata urinom iz organizma, zbog još nerazvijenog endokrinog i reprodukcijskog sustava.

DEHP, FTALATNI PLASTIFIKATOR PVC-A, SU IARC, EUROPSKA KOMISIJA I WHO (SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA) STAVILI NA LISTU POTENCIJALNIH KANCEROGENA, JER JE TESTOVIMA PROVEDENIM NA ŠTAKORIMA DOKAZAN RAK JETARA.

POVIJEST BUĐENJA

1990-ih: kanadska studija: vrlo je izgledno da su brojke porasle

2002., studeni: US Cosmetics Ingredients Review navodi da su: “… ftalati sigurni (neškodljivi) na način na koji se sada upotrebljavaju…”, da bi studija znanstvenika s Harvarda objavljena samo mjesec dana poslije otkrila da ftalati oštećuju spermatozoide, a u tijelo ulaze preko mirisnih komponenti u kozmetici

2004.: Švedsko-danska studija povezuje ftalate s alergijskim oboljenjima i astmom

2007.: SAD-ova studija pokazuje da su ftalati odgovorni za debljanje i rezistenciju na inzulin (tipa II dijabetesa)

2008.: US National Research Council preporuča ispitivanje

2008.: bugarska studija pokazuje da djeca oboljela od alergijskih bolesti i astme imaju povišene količine DEHP-a u organizmu

2009.: Journal of Pediatric Healthcare objavljuje da izlaganje ftalatima fetusa u majčinoj utrobi smanjuje porođajnu težinu novorođenčadi, a to je glavni uzrok smrti u djece ispod 5 godina starosti u SAD-u. U odrasloj dobi pak može uzrokovati kardiovaskularne bolesti

2010., travanj: Environmental Health Perspectives sugerira da i PET ambalaža uzrokuje ometanje endokrinog sistema kao i ftalati

2010., svibanj: švedska studija pokazuje da su u domovima s PVC podnim oblogama, a koji emitiraju ftalatne plastifikatore, češći slučajevi autizma u djece, koji su vjerojatno ušli u organizam fetusa u trudnoći majki

Prag tolerancije s obzirom na štetnost ftalata nerazumno je postavljen, kao da se ftalati nalaze jedino u proizvodima za djecu i igračkama. Time se igramo vlastitim životima jer su ftalati SVUDA oko nas:

KAKO IZBJEĆI FTALATE U 4 KORAKA:

Sve je više dokaza da ftalati štetno djeluju na ljudsko tijelo, stoga se preporuča izbjegavati ih koliko god je to moguće u svakodnevnom životu – jer uz enormnu proizvodnju i primjenu ftalata koju imamo teško ih je posve izbjeći.

Kalifornija je zabranila ftalate u dječjim proizvodima i igračkama 2009., a u EU-u je već nekoliko godina zabranjeno korištenje ftalata u igračkama.

Mnogi proizvođači izbjegavaju na deklaraciju napisati da njihov proizvod sadrži ftalate, no ima iznimaka. Na tržištu su dostupni proizvodi koji zaista ne sadrže ftalate i nose etiketu “phthalate free”.

1. Čitajte deklaracije i sadržaj proizvoda

DEP i DBP pojavljuju se u kozmetici, lakovima, dezodoransima, parfemima, after shaveovima, šamponima, gelovima za kosu, kremama za ruke. I BzBP se pojavljuje u kozmetici.
DEHP se pojavljuju u PVC plastici i u medicinskim proizvodima
BzBP se pojavljuju u podnim oblogama, proizvodima autoindustrije i u kozmetici.
DMP se pojavljuju u repelentima i plastifikatorima

2. Budite oprezni s oznakom“miris” na deklaraciji jer je to kombinacija spojeva koja potencijalno sadrži ftalate

3. Kupujte i upotrebljavajte samo plastiku s reciklirajućim kodovima 1,2,5. Kodovi 3 i 7 vrlo vjerojatno sadrže ftalate

4: Koristite samo prirodnu kozmetiku koja ne sadrži ftalate

Mala djeca su posebno ranjiva jer učestalo stavljaju različite predmete koji sadrže ftalate u usta, povećavajući tako apsorpciju ftalata u tijelu. Zbog toga je poželjno provjeriti natpise na kozmetičkim i drugim preparatima te osigurati da igračke Vaše djece ne sadrže ftalate.

Mnogo će još godina dokazivanja i bitki proći da bi se ftalati posve izbacili iz proizvodnje – jer njihovi proizvođači moraju zaraditi. Samo se treba zapitati koliko će dotad ljudsko zdravlje već biti ugroženo, koliko će djece i odraslih zbog toga ispaštati, sve zbog neinformiranosti i zarade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *