Što su to ftalati?

Kemijska struktura ftalata

ŠTO SU FTALATI?

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera pa su poznati kao plastifikatori ili omekšivači.

GDJE IH NALAZIMO?

Ne koriste se sami, već su uvijek uključeni u konačni proizvod (PVC) i čine osnovnu komponentu svih plastičnih ambalaža. Polimer polivinil klorid (PVC), bez dodatka omekšivača bi bio vrlo težak i krhak i praktički beskoristan za tehničke primjene.. Najviše se dodaju omekšivači polimerima koji se upotrebljavaju u .

Ftalati se upotrebljavaju u građevinskim materijalima, ljepilima, pesticidima, tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dječjim igračkama, medicinskim uređajima, ambalaži… Koliki od nas koriste ulje za jelo iz plastičnih boca, jedemo maslac ili margarin iz plastičnih posudica i ne razmišljamo da to nije samo ulje, nego i neke strane tvari koje se „otapaju iz plastike“, koliki koristimo kreme i ostale kozmetičke preparate ne razmišljajući o njihovom sastavu itd.

Također se vrlo brzo oslobađaju u plastičnim bocama gdje se nalazi mineralna voda ili gazirana pića.

Problem su i igračke za djecu, posebno one igračke koje imaju tzv. mekanu plastiku i koju najčešće mlađa djeca najčešće kidaju zubima i grickaju.

 Isto, korištenje dječjeg losiona za tijelo, dječjeg pudera i dječjeg šampona dovedeno je u vezu sa povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece i da je ta veza bila najveća kod veoma male djece. Ovi rezultati pokazuju da dermalna izloženost može značajno doprinijeti zasićenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji.

Skupina ftalatnih spojeva često se koristi kao jeftin kemijski sastojak u različitim potrepštinama.

Našli su preširoku primjenu, vrlo neoprezno uvedeni, opet bez toksikoloških testova u: tvarima za geliranje, stabilizatorima, emulgatorima, ljepilima, ali nažalost i kozmetici, deterdžentima, medicinskoj opremi (npr. vrećice i boce sa fiziološkom otopinom, krvlju, kateterima, cjevčicama) glinamolu, voskovima, bojama, tintama za printere, kišnim kabanicama, parfemima, maskarama, lakovima za nokte, tekućem sapunu, laku za kosu, otapalo za komarce…, ali NAŽALOST i u dječjoj kozmetici, puderima za bebe, šamponima za kupanje, kosu…

Neodgovornost pošasti upotrebe ftalata je zastrašujuća. Oni se npr. upotrebljavaju za ‘lakiranje’ tableta u farmaceutskoj industriji da bi imali ljepši sjaj!!! Ali time ugrožavaju zdravlje ljudi,  djece i trudnica!!

Izloženost ftalatima moguća je i ukoliko koristite parfumirane sprejeve, osvježivače zraka ili parfeme koji nisu označeni kao slobodni od ftalata jer se ovi spojevi često koriste kao stabilizirajući agensi.

Možda će vam razmjere problema dočarati stari podatak da je proizvodnja ftalata 2004.-te bila  iznad 350.000 tona, tada je već 60 posto proizvoda sadržavalo ftalate, do danas je ta brojka samo narasla!

Što su manje molekule radikala na krajevima estera, kao metil ili etil npr. to će njegova hlapivost biti VEĆA, pa ćete te ftalate ni ne znajući udisati… Upravo ih zbog tih svojstava upotrebljava industrija parfema i mirisa.

KAKO SE OČITUJE ŠTETNOST FTALATA?

Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na čitav okoliš.

– Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, što uzrokuje sve veću feminiziranost mužjaka.

– Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa, i slabiju plodnost muške populacije. Ova saznanja istražena na eksperimentima na laboratorijskih miševa od strane znanstvenika u laboratorija diljem svijeta.

– Najnovija studija američkih naučnika sa univerziteta University of Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju način funkcioniranja mozga kod dječaka. Rezultati studije objavljeni su u medicinskom časopisu International Journal of Andrology, doprinoseći tako rastućem broju dokaza o njihovoj škodljivosti.

– Znanstvena istraživanja pokazala su kako izlaganje ftalatima kod majki s nerođenom muškom djecom može dovesti do blokade sinteze muških hormona tijekom trudnoće. Ovo pak može dovesti do razvojnih abnormalnosti kod dječaka, pa čak i sterilnosti u odraslih muškaraca. Povezanost sa ftalatima je uočena kad je kod majki čija su muška djeca imala reproduktivne abnormalnosti utvrđena visoka razina ftalata u krvi.

– Osim dokazanog štetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istraživanja pokazala su i da ftalati mogu oštetiti pluća, bubrege i jetru.

– Respiratorni poremećaji (poput astme), kao i karcinom jetre i bubrega, povezani su s izloženošću ftalatima

Kod žena reproduktivne dobi nađena je najviša koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih muškaraca i žena. Ovo upućuje na povezanost učestalog korištenja preparata za kozmetiku koji sadrže ftalate, što je možda još jedan od dobrih razloga za razmatranje korištenja tzv. prirodne kozmetike bez ftalata.

OZNAKE KOJE UKAZUJU NA PRISUTNOST FTALATA U PROIZVODIMA

Dobro bi bilo da si prepišete ove kratice i provjeravate etikete proizvoda koje kupujete, jer većina proizvođača savjesno objavljuje sastav svojih proizvoda, a u svrhu izbjegavanja onih najštetnijih:

DEHP- dietil heksil ftalat- u PVC-u, najrašireniji jer najjeftiniji

DIDP– di decil ftalat

DINP–  di nonil ftalat

BzBP–  benzil butil ftalat, u pjenušavom PVC-u za podne obloge

DMP –  dimetil ftalat, industrija mirisa

DEP –   dietil ftalat, isto kao prethodni, zbog hlapivosti prodire u tijelo inhalacijom, ali i preko

kože…

Kanadska studija iz 90-tih godina prošlog stoljeća pokazala je da je izloženost ftalatima veća u djece nego u odraslih. Pa je tako DNEVNA IZLOŽENOST djece DEHP,  dietil heksil ftalatu, onom za

plastificiranje PVC-a iznosila:

dojenčad  9 mikrograma/ kg težine /danu
djeca    14    “           /        “      /   “
odrasli   6    “           /        “      /    “

Nažalost, ovi su ftalati ušli u dojenački i dječji organizam većim djelom kroz upotrebu dječje kozmetike!
Roditelji, RAZMISLITE O OVOME !!!

Dojenčad je najugroženija zbog otežanog izlučivanja ftalata urinom iz organizma, zbog još nerazvijenog endokrinog i reprodukcijskog sistema…

DEHP-FTALATNI PLASTIFIKATOR PVC-A SU IARC, EUROPSKA KOMISIJA I WHO, SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA, STAVILI NA LISTU POTENCIJALNIH KANCEROGENA, JER JE U TESTOVIMA NA ŠTAKORIMA DOKAZAN RAK JETRE!

POVIJEST BUĐENJA

1990-tih Kanadska studija, za očekivati je da su te brojke uvećane

2002-studeni, ‘ US Cosmetics Ingredients Revue’ navodi da su’…ftalati sigurni (neškodljivi) na način upotrebe kako se sada upotrebljavaju…’ da bi studija znanstvenika sa Harvarda objavljena samo mjesec dana kasnije otkrila da ftalati oštećuju spermatozoide, a u tijelo ulaze preko mirisnih komponenti u kozmetici

2004.- Švedsko – Danska studija veze ftalate sa alergijskim oboljenjima i astmom

2007.- USA studija pokazala da su ftalati odgovorni za debljanje i rezistenciju na inzulin (tipa II dijabetesa)

2008.- US National Research Council preporuca ispitivanje

2008.- Bugarska studija je pokazala da djeca oboljela od alergijskih bolesti i astme, imaju povišene količine DEHP u organizmu

2009.- Journal of Pediatric objavio da ekspozicija ftalatima fetusa u majčinoj utrobi smanjuje porođajnu težinu novorođenčadi, a to je glavni uzrok smrti u djece ispod 5 godina u USA;to kasnije vodi do kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi

2010., travanj- Environmental Health Perspectives sugerira da i PET ambalaza uzrokuje ometanje endokrinog sistema kao i ftalati

2010., svibanj-Švedska studija je pokazala da se u domovima sa pvc podnim oblogama, a koji emitiraju ftalatne plastifikatore češći slučajevi autizma u djece, koji su vjerojatno ušli u organizam fetusa u trudnoći majki

Prag tolerancije s obzirom na štetnost ftalata, nerazumno je postavljen, kao da se ftalati nalaze jedino u proizvodima za djecu i igračkama, a time se zapravo igramo vlastitim životima jer su ftalati SVUDA oko nas:

KAKO IZBJEĆI FTALATE U 4 KORAKA:

Sve je više dokaza da ftalati djeluju štetno na ljusko tijelo. Stoga se preporuča izbjegavati ih koliko god je to moguće u svakodnevnom životu jer uz takvu enormnu  proizvodnju ftalata teško ih je izbjeći.

Kalifornija je zabranila ftalate u dječjim proizvodima i igračkama 2009.  a u EU je već nekoliko godina zabranjeno korištenje ftalata u igračkama.

Mnogi proizvođači izbjegavaju na etiketu staviti da im proizvod sadrži ftalate. Ali ima iznimaka koji su zaista bez ftalata, nose etiketu “ ftalat free”.

1 –  Čitajte deklaracije i sadržaj proizvoda

DEP i DBP  dolaze u kozmetici, lakovima, dezodoransima, parfemima, after shave-ima, šamponima, gelovima za kosu, losionima za ruke. I BzBP također dolazi u kozmetici.
DEHP dolaze u PVC plastici i u medicinskim proizvodima
BzBP se nalazi u podnim oblogama, proizvodima auto industrije i kozmetici.
DMP se nalazi u repelentima, plastifikatorima

2 – Budite oprezni sa izrazom “miris” zato što je to kombinacija spojeva koja potencijalno sadrži ftalate

3 – kupujte i upotrebljavajte samo plastiku sa reciklirajućim kodovima 1,2,5. Kodovi 3 i 7 vrlo vjerojatno sadrže ftalate

4 – koristite samo prirodnu kozmetiku koja ne sadrži ftalate

Mala djeca su posebno ranjiva jer učestalo stavljaju različite predmete koji sadrže ftalate u usta, povećavajući tako apsorpciju ftalata u tijelu. Zbog toga je poželjno provjeriti natpise na kozmetičkim i drugim preparatima te osigurati da su igračke vaše djece bez ftalata.

Puno će još godina dokazivanja i bitki proći da bi se ftalati izbacili iz proizvodnje, jer njihovi proizvođači moraju zaraditi. Samo se treba pitati koliko će do tada ljudsko zdravlje biti ugroženo, koliko će djece i odraslih zbog toga ispaštati, sve zbog neinformiranosti i zarade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *