Što je ECOCERT certifikat?

Image

ECOCERT je jedno od prvih tijela ustanovljenih s ciljem razvijanja standarda za prirodnu i organsku kozmetiku.

ECOCERT je neovisna institucija osnovana 1991. godine u Francuskoj i jedna je od najvećih ustanova takve vrste u svijetu. Riječ je o akreditiranom tijelu za inspekciju i certifikaciju koje je 2003. godine izdalo svoj Standard za prirodne i organske kozmetičke proizvode. Certifikate dodjeljuje proizvođačima koji ispunjavaju zadane uvjete. Provodi provjere i nadzor u više od 80 zemalja svijeta kroz postupak dodjele certifikata, u čemu surađuje s više od tisuću tvrtki.

ECOCERT standard dopušta dva načina proizvodnje kozmetičkih proizvoda i sukladno tome omogućuje stjecanje dvaju certifikata – certifikata za prirodnu kozmetiku i certifikata za prirodnu i organsku kozmetiku.

Osnovna načela ECOCERT standarda su:

  • prirodnog podrijetla mora biti najmanje 95% svih sastojaka.
  • Sastojci i proizvodi ne bi trebali biti testirani na životinjama.
  • Sastojci sedobivaju iz obnovljivih izvora i proizvode se ekološki prihvatljivim postupcima.
  • Pakiranje se može reciklirati ili je biorazgradivo.

Proizvod NE SMIJE sadržavati: parabene, umjetne mirise i bojila, tvari životinjskog podrijetla (s izuzetkom prirodno uzgojenih sastojaka, npr. mlijeko, med itd.), genetički modificirane organizme, nanočestice, silikone, polietilenglikol (PEG), glikole, etoksilirane spojeve.

Deklaracije moraju biti napisane na način da ih potrošač razumije, uz obvezno korištenje međunarodne nomenklature kozmetičkih sastojaka INCI.

Neki od sastojaka koji se obično nalaze u kozmetici, kao što su voda, soli, minerali, ne mogu se smatrati organskima jer nisu proizvod seoskog domaćinstva ili poljoprivrednog uzgoja. Na primjer, neki šamponi i kreme koji sadrže većinski udio vode, sadrže između 10% i 40% organskih sastojaka i 95% prirodnih sastojaka. Eterična ulja koja ne sadrže vodu mogu imati 100% organski sastav.

Za oznaku prirodno i organsko ECOCERT zahtijeva da je u formuli najmanje 95% sastojaka biljnoga podrijetla, a po masenom udjelu najmanje 10% svih sastojaka mora biti iz organskog uzgoja. Dakle, ako tvrtka želi dobiti certifikat za prirodno i organsko, gotov proizvod mora sadržavati najmanje 95% prirodnih sastojaka (uključujući i vodu), te najmanje 10% organskih sastojaka. Ako tvrtka želi dobiti certifikat za prirodni kozmetički proizvod, u formuli mora biti najmanje 50% biljnih sastojaka od svih prirodnih sastojaka u gotovom proizvodu, a maseni udio mora sadržavati najmanje 5% organskih sastojaka.

Zanimljivo je napomenuti da ECOCERT vodu smatra mineralnim sastojkom, ne smatra da je organskog podrijetla te je ne uzima u obzir u izračunu udjela organskog sastava proizvoda. To znači, ako se određeni proizvod sastoji od 90% vode i 10% organske tvari, ECOCERT će ga prepoznati kao 10% organski i 100% prirodni. Neki drugi certifikat uvrstit će ga u 100% organski. Stoga je iznimno važno provjeriti tko je izdavač certifikata i koji su njegovi standardi, kako svojim tvrdnjama ne bi potrošača doveo u zabludu. Upravo je to razlog zašto je ECOCERT jedan od inicijatora osnivanja Povjerenstva jedinstvenih standarda organske i prirodne kozmetike COSMOS - Cosmetics Organic and natural Standard. Harmonizirani standardi osiguravaju preglednost i jednaku konkurentnost za sve i na taj način predstavljaju najviše standarde koji jamče integritet i poštenje.

ECOCERT certifikat ima važnu ulogu u zaštiti i očuvanju okoliša. Vlasnik certifikata primjenjuje stroga pravila u proizvodnji i obradi sastojaka, bira isključivo ekološki prihvatljive postupke i koristi pakiranja od recikliranih materijala. Također, proizvodi se ne bi trebali testirati na životinjama.

Kozmetika MIRATI u lipnju 2016. dobila je Ecocert® Greenlife certifikat prirodne i organske kozmetike.

Image